Kosmetika ir pavojingiausi jos komponentai

kristinaKiekviena mergina, moteris nori atrodyti gražiai ir sveikai. Šiuolaikinės grožio ar mados tendensijos mums “siūlo” tiek daug būdų ir priemonių kaip tapti gražesnėmis ar kaip ilgiau išlaikyti savo natūralų grožį, kokį makiažą darytis ir kokias priemones isigyti. Parduotuvės, vaistinės, salonai, platintojai- visur apstu kosmetinių, higieninių produktų. Kiekvienas kosmetikos gamintojas bando savaip privilioti klientus: garsiu vardu, įmantria pakuote, produkto sudėtimi, akcijomis ir t..t… O dažnai, mes susižavime produktu net neįsigiline į jo sudėtį.
Toli gražu ne visi kosmetiniai produktai atlieka odos gerinimo funkciją, atvirkščiai neskaitydami produktų sudėties galime savo odai net pakenkti. Norėdami, jog priemonė kuo geriau atliktų savo paskirtį pirmiausia turėtume kuo tiksliau pritaikyti ją sau:
-Rinktis produktą pagal savo odos amžių (vaikams, jaunimui,brandžiai odai)
-Žinoti koks yra jūsų odos tipas, (riebus, sausas, mišrus, normalus) jog galėtumėte pasirinkti tinkamą priemonę.
-Įsitikinti, jog neesate alergiškas priemonėje esančioms sudėtinėms medžiagoms.

kosmetika
Pateikiu ”juodajį” kosmetikos sudėtinių dalių sąrašą:
Mineralinės alyvos (paraffinum liquidum, petrolatum, mineral oil, vaseline, paraffin…)- aliejus iš naftos- neftos chemijos atlieka. Nuolatinis jos buvimas ant odos sukelia lėtinį odos uždegimą. Ji užklijuoja ir “dusina” odą bei sulėtina jaunų ląastelių augimą. Dažnai naudojamas visų tipų kremuose, masažiniuose aliejuose. Tai pagrindinė “vaikų aliejaus” medžiaga. Suteikia laikiną odos minkštinimą, riebinimą tai dažniausia alerginių bėrimų ir inkštirų priežastis.
Parabenai (paraben metyl, butyl, propyl, isobutyl)- naudojami kaip konservantai.Tyrinėti krūties vėžio susirgimo atvejai parodė, kad parabenų liekanų rasta 18 iš 20 tirtų auglių. Parabenai lengvai prasiskverbia per odą į organizmą ir ardo andokrininę sistemą t.y. liaukų, gaminančių hormonus (reguliuojančius augimą, brendimą, organizmo funkcionavimą), veiklą.
Propileno glikolis (prolylene glycol, propan, diol, PG)- odos “drėkiklis” taip pat naudojamas antifrizų, stabdžių skysčių bei lakų gamyboje. Tai naftos sintezės produktas, žinomas kaip galimas alergijos ar egzemos sukelėjas. Tepant odą, suriša riebalus, išstumdamas skysčius ir svarbius odos sveikatai komponentus, tuo sukeldamas laikiną odos lygumo pojūtį.
Sodium lauryl sulfitas (SLS) ir Sodium lauryl sulfatas (SLSE)- dažniausias šampūnų ir muilų priedas. Dėl jo poveikio gali sutrikti regėjimas, imti slinkti plaukai, atsirasti širdies darbo, inkstų veiklos sutrikimai. Naudojamas šampūnuose, dantų pastose, vonios ir dušų priemonėse kaip nuriebalinanti, putojimą sukelianti medžiaga. Jis dirgina odą, akis, kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius, imuninę sistemą. Yra įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.
Butylated hydroxyanisole (BHA), Butylated hydroxythaluene (BHT)- naudojami losjonuose nuo saulės, kreme veidui ir dekoratyvinėje kosmetikoje kaip antioksiduojantis konservantas. Gali sukelti alergijas, eprodukcines problemas ir įtakos elgsenos sutrikimui.
Ftalatai – naudojami labai plačiai. Jų randama lūpų dažuose, kvepaluose, dezodorantuose, plaukų priežiūros priemonėse, tačiau dažniausiai etiketėse jie slepiasi po kvapiosiomis medžiagomis. Būtent dėl ftalatų lengviau įsigeria kremas, suminkštėja oda, ilgiau išlieka gaivus kvapas. Ftalatai yra gausiai naudojamas ir labiausiai paplitęs žmogaus sukurtas teršalas. Jie neigiamai veikia vyrų reprodukcinę sistemą, kkenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą.


Taigi, šių medžiagų poveikis mūsų sveikatai- išties bauginantis, tačiau šis sąrašas tikrai nėra baigtinis. Skaitykite etiketes prieš įsigydami kosmetinius produktus, nors užtruksite tik keletą minučių, tačiau padarysite didelę paslaugą savo odai bei sveikatai.

 

ParengėKristina Rastauskienė

Šaltinis: www.sveikairgardu.lt

 

Svarbu: Visa puslapyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio. Naudodamiesi ja Jūs patys atsakote už save.

Draudžiama kopijuoti.